|

הקאטה של הקודוקאן – תקציר

מאת: ד"ר מרגלית שוורץ

.בשעה טובה, נפתח סמינר ללימוד קאטות של ג'ודו

המטרה - ליצור מסגרת שבה יהיה ניתן ללמוד את הקאטות של הג'ודו באופן מסודר ויסודי. אספנו לשם כך את בכירי וותיקי המורים לג'ודו, וכך נוכל ללמוד הן את הקאטות בצורתן ותוכנן, והן לדון ברקע של כל קאטה, מקורות, מטרות ועקרונות. אנו מקווים לקיים מפגש כל חודש, שבו נלמד פרקים משתי קאטות שונות, וכן נשאיר זמן להדגמות, תירגולים נוספים או השלמות למי שחסר. הסמינר יתקיים בימי שישי, בדוג'ו של כפר הנוער "הדסה נעורים" (על יד בית ינאי, כביש החוף). אנו מזמינים גם את העוסקים בשיטות בודו אחרות, ולא רק ג'ודו, שכן אף הם יכולים ליהנות וללמוד מקאטות אלו, בשל אופין המיוחד אותו ייחד להם ג'יגורו קאנו. הקאטות "מדברות" לאנשי ג'וג'וצו, נינג'וצו ואייקידו, לא פחות מאשר לג'ודוקות. כזכור, קאנו ראה בקאטה את אחת מצורות התירגול הבסיסיות. הוא גם השתמש בקאטות על מנת לשמר טכניקות אשר לא נכללו בג'ודו הספורטיבי, דהיינו - טכניקות ג'וג'וצו מקוריות. אציג את הקאטות בכמה מילים על מנת להבהיר את הכוונה. לקודוקאן יש 7 קאטות רשמיות. בסמינר ילמדו בהדרגה 6 מתוכן. כל הקאטות מבוצעות עם בן זוג.

:נאגה נו קאטה

קאטה של הטלות. זו הקאטה הבסיסית הנלמדת ברוב המקומות. 5 פרקים, בכל פרק 3 הטלות, וכל הטלה מבוצעת ימין ושמאל. הפרקים מחולקים על פי סוג ההטלה: הטלות כתף, מותן, רגל, הקרבה לפנים, הקרבה לצד. הדגש בקאטה הוא על התגובה של טורי לאוקה, עי'קרון הקוזושי והזרימה.

:קטאמה נו קאטה

קאטה של טכניקות קרקע. 3 פרקים - ריתוקים, חניקות, בריחים. מטרת הקאטה לתרגל את טכניקות הקרקע בצורתן הבסיסית (לא בסיטואציה קרבית)

:ג'ו נו קאטה

מבוססת על העיקרון של ה"ג'ו". הקאטה מלמדת את עיקרון הרכות והזרימה. משפרת את הגמישות, היציבות וחוש שיווי המשקל. 15 טכניקות המחולקות לשלושה פרקים. כל טכניקה מתחילה בהתקפה של אוקה, ומסתימת בהכנעתו אם בעזרת מתיחה, הכנה להטלה, בריח או חניקה. אין בקאטה הטלות! בהיותה מחויבת לעיקרון הג'ו, הרכות והגמישות, קאנו ייחד אותה לנשים, אך לא רק להן. כולם מתרגלים את הקאטה.

:קימה נו קאטה

קאטה קלאסית של הגנה עצמית. מול יד ריקה, קטאנה וטנטו. הטכניקות לקוחות מהקיטו ריו (אחד הריוהא העיקריים שקאנו למד בצעירותו).

:גושין ג'וצו נו קאטה

קאטה יותר מודרנית של הגנה עצמית. נוצרה על ידי הקודוקאן וטומיקי בשנת 1956, לאחר מותו של קאנו, כדי לתת מענה לצורות יותר מודרניות (של אז!) של הגנה עצמית. כוללת הגנה כנגד יד ריקה, סכין, מקל קצר ואקדח.

:איצוצו נו קאטה

נחשבה בטעות ל"קאטה הבלתי גמורה" (של קאנו) בשל היותה מורכבת מחמש טכניקות בלבד. הקאטה עוסקת בחמשת הכוחות של הטבע, וכל טכניקה מיצגת אחד מהם: אש, מים, אדמה, מתכת, ריק (אויר). צורתה מאוד ייחודית, ושונה מאוד מכל השאר.

אנו מצפים לסמינר עשיר ומהנה, ונשמח לראותכם :-) אני מבקשת להודות לשלמה דוד סנסיי על עזרתו בתיאור הקצר של הקאטות

חזרה לדף המאמרים